Samenwonen, fiscaal partnerschap of trouwen

Welke vorm past het beste bij jullie en welke gevolgen heeft de gekozen vorm ?

Wij hebben de gevolgen van samenwonen, fiscaal partnerschap en trouwen voor u op een rij gezet. 
Samenwonen
Alle bezittingen en schulden blijven apart, bij deze vorm heb je geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

Samenwonen met een samenlevingscontract
In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Hierin kun je bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld vastleggen, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen, maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

Geregistreerd partnerschap
Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen. Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat dient dit apart vastgelegd te worden bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie samen een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld.
De vader moet het kind eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

Trouwen met huwelijkse voorwaarden
Wanneer er wordt getrouwd en er worden kinderen geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Vanaf 1 januari 2018 zijn huwelijkse voorwaarden de nieuwe standaard. Indien er na 1 januari 2018 wordt getrouwd, blijft het voorhuwelijkse vermogen tot het privévermogen van de betreffende echtgenoot behoren.

Dat wat gezamenlijk wordt aangeschaft en wordt verdiend, komt beide echtgenoten toe. Zaken die de individuele partners aan hun specifieke achtergrond (schuld of vermogen) te danken hebben, blijven privé.

Als het huwelijk wordt ontbonden – door echtscheiding of overlijden – is het van belang om de privé vermogens in de ''goede'' tijden goed geregistreerd te hebben.

Het is niet eenvoudig om te duiden aan wie de € 25.000 op de gezamenlijke rekening (en/of rekening) toekomt, als er door de jaren heen veel mutaties op die bankrekening geweest zijn.
In de praktijk blijken de privé vermogens niet jaarlijks uitgerekend te worden, waardoor de huwelijkse voorwaarden soms alsnog averechts werken.

Als je wilt scheiden en je bent getrouwd moet je altijd naar de rechter.

Trouwen in gemeenschap van goederen
Bij deze vorm zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Voor een gemeenschap van goederen moet er een afspraak bij de notaris gemaakt worden vanaf 1 januari 2018. Voorheen trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen tenzij je huwelijkse voorwaarden op liet maken, tegenwoordig is dat juist andersom.

Heeft u nog vragen ? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder !

Recent

Archive

Categories

Tags

no tags