Schaf fiscaal aantrekkelijk een motor aan !

U mag zelf weten of u met een auto of een motor rijdt, maar pas op voor kritische vragen van de belastinginspecteur: een klusjesman op de motor zal een inspecteur minder aannemelijk vinden.

Voordelen motor t.o.v. auto op de zaak:
- Minder last van file waardoor u sneller bij de klant of op kantoor bent;
- Geen bijtelling voor de motor zoals bij de auto;
- Recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, elektrische scooters en motorfietsen komen tevens in aanmerking voor Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving (VAMIL).
- Kosten die verband houden met de motor zoals een motorhelm, motorkleding en -laarzen en een navigatiesysteem zijn ook aftrekbaar van de winst uit onderneming.

Correctie voor privégebruik
Wanneer een zakelijke auto niet aantoonbaar minder voor 500 km voor privédoeleinden wordt gebruikt geldt een bijtelling t.w.v. 22% van de cataloguswaarde. Deze regeling geldt niet voor de motor, voor de motor moet een correctie worden gemaakt o.b.v. het werkelijke privégebruik.

Het is niet nodig een sluitende kilometeradministratie bij te houden, alleen de privé kilometers en de totale kilometers moeten genoteerd worden. De verhouding tussen de privé kilometers en de totale kilometers bepaalt het recht op aftrek van BTW + zakelijke kosten.

De kosten van een motor zijn aftrekbaar van de winst, mits de motor zakelijk wordt gebruikt.  

De kilometers die zien op het woon-werkverkeer worden voor de BTW geteld als privé kilometers, voor de inkomstenbelasting tellen deze wel mee als zakelijke kilometers.


Recent

Archive

Categories

Tags

no tags