Behaal voordeel door hypotheekrente vooruit te betalen

Waarom de hypotheekrente vooruit betalen ? 
Van de belastingdienst mag je hypotheekrente maximaal zes maanden vooruit betalen. Er zijn twee goede redenen om dat te doen:

Reden 1
Vanaf 2020 wordt het tarief waartegen de hypotheekrente afgetrokken mag worden verlaagd. Door de rente vooruit te betalen kunt u de hypotheekrente in 2020 nog aftrekken tegen 46% i.p.v. tegen 43% in 2021.

Reden 2
Wanneer u meer dan € 30.846 aan privé bezittingen hebt betaalt u over het meerdere vermogensbelasting. De fiscus kijkt naar het spaarsaldo per 1 januari en heft hier belasting over. Door de hypotheekrente vooruit te betalen kunt u dus ook vermogensbelasting besparen.

Voor wie is het interessant? 
Overweeg om de hypotheekrente van uw eigen woning vooruit te betalen als uw inkomen hoger is dan € 68.500 of wanneer u veel spaargeld heeft.

Kan iedereen hypotheekrente vooruit betalen?
Geldt dat aan hypotheekrente vooruit wordt betaald kan niet meer aan iets anders worden uitgegeven, denk er dus goed over na om het wel / niet te doen.

Hypotheekverstrekkers zijn dit niet verplicht om hieraan mee te werken en helaas werkt niet iedere hypotheekverstrekker hieraan mee.

Tevens is het van belang bij de hypotheekverstrekker na te vragen of zij het willen verrekenen als de hypotheek wordt beëindigd of wordt overgesloten binnen zes maanden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen in het geval van verhuizing binnen zes maanden. 
Conclusie
De persoonsgebonden aftrek wordt de komende jaren als volgt afgebouwd:
Het is dus gunstiger om zoveel mogelijk persoonsgebonden aftrekposten nu te benutten !

Recent

Archive

Categories

Tags

no tags